11 niezwykłych zastosowań kuchenki mikrofalowej

Porady Data publikacji: 18 sierpnia 2015 / Aktualizacja: 2017-03-28

Kuchenka mikrofalowa ma wiele praktycznych zastosowań. Zobacz jak możesz ją wykorzystać w codziennym życiu :)

1. Przyprawy

Mikrofalówka zwiększy aromat przypraw. Wystarczy wstawić je do mikrofali na 30 sekund na pełną moc.

2. Czerstwe pieczywo

Mikrofalówka świetnie nadaje się do odświeżania czerstwego pieczywa. Zawiń chleb w ręcznik papierowy i wstaw do niej na pełną moc na minutę. Chlebek będzie jak nowy :)

3. Migdały

Migdały będzie łatwiej obrać jeśli włożymy je do gorącej wody, a następnie do mikrofalówki na 30 sekund. Podobnym sposobem możemy obrać orzechy włoskie, ale nie należy trzymać ich w mikrofalówce dłużej niż 4-5 minut.

4. Cytrusy

Z pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy limonki wyciśniesz więcej soku jeśli podgrzejesz je przez chwilę w mikrofalówce. Wystarczy włożyć owoc na 30 sekund do kuchenki ustawionej na największą moc.

5. Miód

Zaschnięty miód łatwo rozpuścimy wkładając słoik z miodem bez pokrywki na 1-2 minuty do mikrofalówki.

6. Gąbki do naczyń

Chcesz by gąbki do naczyń służyły na dłużej? Najprostszym sposobem na ich odkażenie i odświeżenie jest użycie mikrofalówki. Połóż je na talerzyku i nasącz wodą, a następnie włóż na 3 minuty na pełną moc do kuchenki mikrofalowej. W ten sposób zabijesz 99% bakterii, wirusów i pierwotniaków.

7. Deska do krojenia

Często gdy kroimy na desce jakieś warzywa czy ryby zostaje na niej nieprzyjemny zapach, który trudno usunąć. Wystarczy przetrzeć ją cytryną i włożyć na minutę do mikrofalówki. Nie rób tego z plastikowymi deskami.

8. Rozpuszczanie masła

Gdy masło jest zbyt twarde lub musisz rozpuścić je do ciasta to szybkim sposobem na zrobienie tego będzie po prostu włożenie go do mikrofalówki. Możesz w ten sposób rozpuszczać wiele składników np. oleju kokosowego, czekolady etc.

9. Pomidory

Chcesz szybciej obrać pomidory ze skórki? Zamiast je sparzyć wystarczy włożyć je do mikrofalówki. Są pełne wody więc po minucie skórka zejdzie tak jakbyś je sparzyła.

10. Suszenie potraw

W kuchence mikrofalowej możesz wysuszyć wiele rzeczy np. zioła. Pietruszkę, bazylią czy tymianek wystarczy wyłożyć na papierowy ręcznik i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund na pełną moc. Czynność powtarzamy, aż zioła będą suche. Teraz możesz ich od razu użyć jako przyprawy.

11. Kosmetyki

Odżywcze olejki do włosów czy nawilżające maseczki działają lepiej gdy są trochę podgrzane. Wystarczy wsadzić je na 10 sekund do mikrofalówki. Wosk, masło kakaowe czy oliwę można umieścić w salaterce i podgrzać w urządzeniu, aż się rozpuszczą.

Podobne artykuły