100 letni przepis na pączki. Zobacz jak je przygotować!

Ten przepis na pączki ma 100 lat. Pączki znane były już w starożytnym Rzymie. Początkowo jednak nie były słodką przekąską, nawet w kuchni polskiej początkowo podawano je nadziane słoniną i spożywane były na różnego rodzaju odpustach. Słodkie pączki w naszym kraju pojawiły się od XVI wieku. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciast, pisał o nich nawet Mikołaj Rej.

Składniki

  • 0,5kg mąki
  • 5dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • smalec do smażenia
  • kieliszek rumu albo wódki

Przygotowanie

  1. Mleko należy zagotować i dodać dwie łyżki mąki, a następnie wymieszać aby nie powstały grudki
  2. Po ostudzeniu mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru
  3. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty
  4. Następnie wszystko mieszamy i dodajemy resztę mąki i alkohol
  5. Wyrabiamy ciasto, a gdy będzie już prawie gotowe dodajemy roztopione masło
  6. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
  7. Po tym czasie możemy uformować z niego pączki i nadziać konfiturą, odkładamy je jeszcze na 20 minut aby urosły
  8. Smażymy na smalcu
Skomentuj

100 letni przepis na pączki. Zobacz jak je przygotować!