10 zastosowań kuchenki mikrofalowej jakich nie znaliście

Porady Data publikacji: 08 maja 2015 / Aktualizacja: 2018-09-11

Większość z nas ma w domu kuchenkę mikrofalową. Przez lata stała się ona podstawowym elementem wyposażenia naszych kuchni. Pamiętam jeszcze gdy była ona czymś egzotycznym, a wizyta w gości stawała się okazją do podziwiania jak to urządzenie działa. Stworzona została do podgrzewania potrwa, ale można ją wykorzystać na dużo więcej sposobów, które dzisiaj Wam przedstawimy.

1. Przyprawy

Chcesz zwiększyć aromat swoich przypraw? Włóż je na 30 sekund do mikrofalówki, a spotęgujesz smak i aromat jaki one dają. Wykorzystaj ten pomysł gdy następnym razem będziesz gotować.

2. Czerstwe pieczywo

Chcesz szybko odświeżyć czerstwe i nieapetyczne pieczywo? Włóż je na kilkanaście minut do mikrofalówki. Kromka chleba czy bułka będą jak wyjęte z pieca i znów ze smakiem zjesz je na śniadanie :)

3. Migdały

Nie lubisz obierania migdałów? Będzie to łatwiejsze gdy włożysz je do gorącej wody, a następnie do mikrofalówki. Podgrzej je przez 30 sekund na pełnej mocy i gotowe! Teraz będzie obierało się je dużo lepiej.

4. Cytrusy

Jeśli chcesz wycisnąć więcej soku z cytryny, pomarańczy czy innego owocu cytrusowego, wystarczy, że przed wyciśnięciem go włożysz owoc na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej.

5. Miód

Miód krystalizuje się, a jeśli chcesz by był znów płynny włóż go na 1-2 minuty do mikrofalówki. Pamiętaj tylko, że słoik powinien być odkręcony, a metalowej czy plastikowej pokrywki nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej.

6. Gąbka do naczyń

Wiecznie wilgotna gąbka do mycia naczyń to idealne środowisko do rozwoju bakterii i grzybów. Dlatego warto ją co jakiś czas zdezynfekować. Aby to zrobić namocz ją wodą i połóż na talerzyku, w którym również znajduje się woda. Następnie włóż ją na 2 minuty do mikrofalówki.

7. Deska do krojenia z drewna

Na deskach do krojenia często pozostaje  nieprzyjemny zapach, a do tego jest ona również dobrym środowiskiem do rozwoju bakterii. Deskę możesz przetrzeć cytryną i włożyć na chwilę do mikrofalówki aby pozbyć się zapachu i bakterii.

8. Twarde masło

Twarde masło – koszmar, który przytrafia się o poranku. Chcemy zjeść śniadanie i udać się do pracy, a tutaj masło nie zostało wyjęte z lodówki. Możesz je szybko zmiękczyć wkładając do mikrofalówki.

9. Pomidory

Jeśli chcesz szybciej obrać pomidory ze skórki nie musisz ich wcale parzyć. Przekuj skórkę i włóż pomidora na minutę do mikrofali. Obierzesz go ze skórki równie łatwo co po parzeniu.

10. Suszenie ziół

W mikrofalówce możesz też szybko wysuszyć zioła. Wystarczy rozłożyć je na talerzyku i wstawić na 30 sekund do 1 minuty do kuchenki mikrofalowej.

Podobne artykuły