10 trików, które przydadzą Ci się podczas gotowania

Kuchnia Porady Data publikacji: 01 września 2016 / Aktualizacja: 2018-03-29

1. Szybkie obieranie papryki

0_DfeWOsg

Chcesz szybciej i skuteczniej kroić cebulę? Odkrój górę, a następnie przetnij paprykę (jedną ściankę). Teraz możesz ją rozwinąć powoli wycinając środek. To naprawdę sprytny i szybki sposób na obieranie papryki jeśli już nabierzecie wprawy.

2. Krojenie ziemniaków na frytki

0_BPgCvyk

Jeśli chcesz szybko pokroić parę ziemniaków na domowe frytki użyj do tego krajalnicy do jabłek. Taki gadżet kupisz za parę złotych, a może się przydać do krojenia wielu rzeczy w kuchni :)

2016-09-01_154221

3. Napój z arbuza

0_gessR8J

Chcesz zrobić szybki napój z arbuz? Zrób otwór i włóż mikser do środka. Zmiksuj „wnętrzności” arbuza i pyszny napój gotowy. Najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony :)

4. Krojenie pomidorków koktajlowych

0_sbGCPCO

Jeśli chcesz szybko pokroić na pół pomidorki koktajlowe, ale też np. oliwki, winogrona, agrest i wszystko co małe bez pestki – to możesz użyć tego triku. Wystarczy przykryć je drugim talerzem i przeciąć wzdłuż nożem.

5. Świeża sałata

0_dRRmrLT

Jeśli chcesz aby sałata dłużej zachowała swoją świeżość to przykryj ją papierowym ręcznikiem. Ten pochłonie wilgoć i dzięki temu sałata będzie dłużej świeża i chrupiąca.

6. Obieranie mandarynek i pomarańczy

0

To jest najlepszy sposób na obieranie mandarynek. Odetnij górę i dół, następnie natnij skórkę tak samo jak w przypadku papryki wcześniej i rozwiń :) Teraz możesz wygodnie ją zjeść.

7. Obieranie kiwi

0_aWXqiqc

Obieranie kiwi za pomocą łyżki jest naprawdę wygodne i sama tak zawsze robię. Ja przecinam je na pół i wyjmuję dwie połówki łyżką, ale możesz to zrobić jak na zdjęciu powyżej jeśli potrzebujesz większego kawałka :)

8. Mrożenie rzeczy

0_uOtAvdj

Jeśli nie wykorzystasz czegoś w całości do obiadu to po prostu pokrój to i zamroź. Potem wystarczy dodać to do potrawy i jest już gotowe :)

9. Twarde masło

0_ZfmB2cs

Jeśli masło jest twarde, a chcesz je szybko rozmrozić to nalej do szklanki gorącej wody, poczekaj chwilę aż się nagrzeje. Wodę wylej, a szklankę połóż nad masłem :)

10. Nadmiar oleju

0_KjvAsRq

Chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu np. w foremkach do pieczenia? Wystarczy wrzucić trochę ziarenek ryżu, który wchłonie nadmiar tłuszczu:)

Podobne artykuły