Chcesz szybciej i skuteczniej kroić cebulę? Odkrój górę, a następnie przetnij paprykę (jedną ściankę). Teraz możesz ją rozwinąć powoli wycinając środek. To naprawdę sprytny i szybki sposób na obieranie papryki jeśli już nabierzecie wprawy.
Jeśli chcesz szybko pokroić parę ziemniaków na domowe frytki użyj do tego krajalnicy do jabłek. Taki gadżet kupisz za parę złotych, a może się przydać do krojenia wielu rzeczy w kuchni :)
Chcesz zrobić szybki napój z arbuz? Zrób otwór i włóż mikser do środka. Zmiksuj „wnętrzności” arbuza i pyszny napój gotowy. Najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony :)
Jeśli chcesz szybko pokroić na pół pomidorki koktajlowe, ale też np. oliwki, winogrona, agrest i wszystko co małe bez pestki – to możesz użyć tego triku. Wystarczy przykryć je drugim talerzem i przeciąć wzdłuż nożem.
Jeśli chcesz aby sałata dłużej zachowała swoją świeżość to przykryj ją papierowym ręcznikiem. Ten pochłonie wilgoć i dzięki temu sałata będzie dłużej świeża i chrupiąca.
To jest najlepszy sposób na obieranie mandarynek. Odetnij górę i dół, następnie natnij skórkę tak samo jak w przypadku papryki wcześniej i rozwiń :) Teraz możesz wygodnie ją zjeść.
Obieranie kiwi za pomocą łyżki jest naprawdę wygodne i sama tak zawsze robię. Ja przecinam je na pół i wyjmuję dwie połówki łyżką, ale możesz to zrobić jak na zdjęciu powyżej jeśli potrzebujesz większego kawałka :)
Jeśli nie wykorzystasz czegoś w całości do obiadu to po prostu pokrój to i zamroź. Potem wystarczy dodać to do potrawy i jest już gotowe :)
Jeśli masło jest twarde, a chcesz je szybko rozmrozić to nalej do szklanki gorącej wody, poczekaj chwilę aż się nagrzeje. Wodę wylej, a szklankę połóż nad masłem :)
Chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu np. w foremkach do pieczenia? Wystarczy wrzucić trochę ziarenek ryżu, który wchłonie nadmiar tłuszczu:)