10 substancji, którymi trujesz się każdego dnia

Zdrowie Data publikacji: 09 czerwca 2016 / Aktualizacja: 2023-03-16

Nie dajmy się omamić. Duże koncerny nie dbają o nasze zdrowie, liczy się tu jedynie zysk i to by substancja, jako taka była dopuszczona do sprzedaży. Jeśli spełnia określone warunki, możemy ją kupić, ale co z substancjami szkodliwymi, które się w niej znajdują? Po prostu nie wykraczają poza normy, czy to jednak oznacza, że nie są już wtedy szkodliwe?

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Tartrazyna

Jednym z takich substancji jest tartrazyna, która funkcjonuje jako barwnik spożywczy E102 nadający żółtego koloru. Barwi się nią napoje w proszku, galaretki i inne produkty w proszku, które mają żółty odcień. Powinny unikać jej szczególnie osoby chore na astmę. Co może wywołać ta substancja?

  • depresja
  • alergie
  • bezsenność
  • nadpobudliwość
  • agresja
  • problemy z koncentracją

Akrylamid

Powstaje gdy poddajemy produkty spożywcze bogate w węglowodany obróbce termicznej w wysokich temperaturach – np. grillowanie czy pieczenie. Jest bardzo toksyczny i powoduje między innymi:

  • zaburzenia układu nerwowego
  • bezpłodność
  • rak pęcherza moczowego
  • rak tarczycy
  • rak nerek

Znajdziecie je np. w chipsach, frytkach, czy ciastkach. Znajduje się też w płatkach kukurydzianych.

Dwutlenek siarki

Jest używany w produkcji suszonych owoców i warzy. Po prostu gazuje się je aby nie rozwijały się w nich bakterie i pleśń. Jest on jednak silnie toksyczny.

  • powoduje wymioty
  • niszczy witaminy
  • powoduje astmę
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • powoduje bóle głowy

Tłuszcze trans

Czyli utwardzone oleje roślinne to najgorszy rodzaj tłuszczów jakie możemy spożyć. Są bardzo szkodliwe i znajdują się w margarynach czy smarowidłach. Również w słonych przekąskach czy ciastkach. Znajdują się też w fastfoodach. Co powodują?

  • otyłość
  • cukrzyca
  • wylewy
  • nowotwory
  • miażdżyca
  • choroba wieńcowa

Glutaminian sodu

Czyli e621, który podwyższa walory smakowe produktów. Oprócz tego bardzo uzależnia. Znajdziecie je w wielu produktach lub półproduktach spożywczych np. zupki chińskie, gotowe mieszanki przypraw itd. Do czego może doprowadzić?

  • uszkodzenia nerek
  • uszkodzenia wątroby
  • choroba Parkinsona
  • choroba Alzheimera
  • demencja starcza

Aspartam

To słodzik, który jest wykorzystywany w produkcji głównie napojów, soków, galaretkach, kisielach, kakao, ciastkach i cukierkach – czyli wszystkim co tak bardzo lubią nasze dzieci. E951 to jego oznaczenie, które znajdziecie w składzie produktu. Co może powodować?

  • depresję
  • szumy w uszach
  • problemy z pamięcią
  • cukrzycę
  • guzy mózgu
  • bezsenność

Fluor

O nim już pisaliśmy w artykule Trzymaj swoje dzieci z dala od fluoru i do niego zapraszamy. Możemy go spotkać np. w szkole podczas fluoryzacji zębów, tak naprawdę jednak badania pokazują, że dzieci i tak codziennie zjadają dawki przewyższające zalecane w produktach, które go zawierają. Znajdziecie go też w pastach do zębów. Co może powodować?

  • biegunka
  • wymioty
  • bóle brzucha
  • ślinotok
  • ubytki w szkliwie
  • deformacja kości
  • anemia i apatia
  • problemy psychiczne
  • zaburzenia koordynacji ruchowej
  • obniża poziom IQ

Białą mąka

Ta dostępna w masowej produkcji (rafinowana) to praktycznie sama skrobia, której nasz organizm nie radzi sobie trawić. Odkłada się jako fałdy tłuszczu. Nie ma praktycznie żadnych wartości dla naszego organizmu. Jedynie ładnie wygląda. Dlatego starajmy się zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, a do domu kupujmy mąkę razową czyli typ co najmniej 2000. Co daje nam białą mąka?

  • otyłość
  • stwardnienie rozsiane
  • anemia
  • choroby jak schizofremia czy autyzm
  • depresja

Sól

Na pewno każdy z nas używa jej jako przyprawy. Nie ma w tym nic złego jeśli nie wykorzystujemy jej w nadmiernych ilościach. Niestety wszystkie gotowe produkty spożywcze zawierają ją, a gdy złączymy tak do kupy całą sól, którą dziennie spożywamy to okaże się, że przekraczamy normy parokrotnie. Najtańsza sól, którą kupujemy jest rafinowana, a jeśli zobaczycie gdzieś to słowo to omijacie te produkty z daleka. Są one faszerowana wieloma substancjami i wypruwana ze wszelkich właściwości odżywczych. Dlatego w domu warto zainwestować w lepszej jakości sól. Co może powodować sól?

  • nowotwory
  • cukrzyca
  • cellulit
  • udary
  • osłabia odporność
  • podnosi ciśnienie
  • niekorzystnie wpływa na nerki

Cukier

Wróg numer jeden wszystkich osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Nawet jeśli zrezygnujesz z niego np. nie słodząc herbaty to i tak pewnie dużo go zjesz w gotowych produktach kupowanych w sklepie. Dlatego podczas diety tak ważne jest aby unikać gotowych produktów czy półproduktów, a wszystko przygotowywać samodzielnie.  Zwany jest białą śmiercią i to nie bez powodu. Dodawany jest praktycznie do wszystkie, weź do ręki cokolwiek z półki i zobacz czy znajduje się w nim cukier. Dodatkowo jest rafinowany! Pamiętacie to słowo klucz? Jak on nam szkodzi?

  • powoduje raka
  • zakwasza organizm
  • powoduje próchnice
  • podnosi cholesterol
  • utrudnia wchłanianie składników odżywczych
  • pogarsza wzrok
  • powoduje choroby serca
  • zatrzymuje wodę w organizmie
  • powoduje astmę
  • powoduje artretyzm
  • stwardnienie rozsiane

Negatywnych właściwości cukru na nasz organizm jest jeszcze więcej, zastanów się więc czy warto go spożywać. Zobacz ile kostek cukru jest w popularnych produktach spożywczych, dodawany jest nawet do mięsa mielonego!

cukier2

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły