Jeśli zostaną Ci resztki sosu po obiedzie to nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj foremkę do lodów aby je zamrozić. Potem wystarczy parę kostek podgrzać wraz z makaronem i szybki obiad gotowy.
Do krojenia sera w cienkie plasterki idealnie sprawdzi się obieraczka do warzyw. Wykorzystaj ten pomysł np. podczas robienia pizzy :)
Wyciśniesz więcej soku z cytryny jeśli włożysz ją na 30 sekund do mikrofalówki. Dzięki podgrzani miąższ staje się miększy i łatwiej puszcza sok.
Chcesz wysuszyć szybko zioła? Nie wyrzucaj ich po gotowaniu tylko połóż je na papierowym ręczniku i włóż do mikrofalówki na minutę. Możesz je potem ponownie wykorzystać podczas gotowania :)
Jeśli chcesz zebrać wszystkie drobinki rozbitego szkła to użyj do tego kromki białego chleba. Jego konsystencja sprawia, że kawałeczki szkła wbiją się w kromkę i możesz je bezpiecznie wyrzucić.
Aby łyżka nie wpadała do zupy wystarczy założyć na końcu gumkę recepturę i dzięki temu możesz ją zostawić w garnku na chwilę podczas gotowania, a ona nie zsunie się do niego :)
Weź nuż i foremkę do babek. To genialny i szybki sposób na obranie kolby kukurydzy :)
Jeśli nakrętka obraca się w rękach i nie możesz jej wystarczająco mocno uścisnąć to zawiąż na niej gumkę recepturkę. Dzięki temu będzie łatwiej. Spróbuj również widelcem trochę odchylić nakrętkę aby wpuścić pod nią powietrze. Dzięki temu otworzysz słoik bez trudu.
Do kawy i wielu innych produktów mamy łyżkę, musimy nabrać ją płaską aby ilość w kolbie ekspresu się zgadzała. Bez problemu zdejmiesz nadmiar proszku z łyżki jeśli na końcu opakowania nakleisz kawałek taśmy :)
Aby deska do krojenia nie ślizgała się po blacie wystarczy pod nią podłożyć kawałek mokrego papierowego ręcznika.