Jeśli chcesz jeść zdrowie i odchudzać się to zacznij smażyć na bulionie zamiast na tłuszczu. Wystarczą dwie łyżki bulionu aby usmażyć na nim jakiś posiłek. Dzięki temu nabierze dodatkowego aromatu i będzie dużo zdrowiej.
Jeśli nie lubisz gotować to zacznij używać piekarnika. Praktycznie wszystko da się przygotować w piekarniku, jedzenie wtedy jest zdrowsze, a Ty spędzasz mniej czasu na gotowaniu. Zamiast smażyć mięso przypraw je i upiecz. Możesz to samo zrobić z warzywami czy ziemniakami. Możesz też wszystko wrzucić do jednego naczynia i zrobić szybką zapiekankę na obiad. To duża oszczędność czasu dla osób, które nie chcą i nie mają czasu na gotowanie.
Bardzo łatwo możesz sprawdzić świeżość jajka. Wystarczy zanurzyć je w szklance z wodą.
Żeliwo nie wydziela żadnych niebezpiecznych elementów dla naszego zdrowia. Inaczej jest w przypadku innych materiałów, które są wykorzystywane do produkcji naczyń kuchennych jak np. teflon.
Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie i bardzo Ci to przeszkadza to wystarczy pod nią położyć wilgotny papierowy ręcznik :)