10 prostych trików, które przydadzą Ci się w kuchni

Kuchnia Porady Data publikacji: 06 lipca 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

1. Smaż na bulionie, a nie na tłuszczu

Jeśli chcesz jeść zdrowie i odchudzać się to zacznij smażyć na bulionie zamiast na tłuszczu. Wystarczą dwie łyżki bulionu aby usmażyć na nim jakiś posiłek. Dzięki temu nabierze dodatkowego aromatu i będzie dużo zdrowiej.

2. Gotowanie w piecu

Jeśli nie lubisz gotować to zacznij używać piekarnika. Praktycznie wszystko da się przygotować w piekarniku, jedzenie wtedy jest zdrowsze, a Ty spędzasz mniej czasu na gotowaniu. Zamiast smażyć mięso przypraw je i upiecz. Możesz to samo zrobić z warzywami czy ziemniakami. Możesz też wszystko wrzucić do jednego naczynia i zrobić szybką zapiekankę na obiad. To duża oszczędność czasu dla osób, które nie chcą i nie mają czasu na gotowanie.

3. Świeżość jajka

Bardzo łatwo możesz sprawdzić świeżość jajka. Wystarczy zanurzyć je w szklance z wodą.

2016-07-06_123832

4. Smaż na żeliwnych patelniach

Żeliwo nie wydziela żadnych niebezpiecznych elementów dla naszego zdrowia. Inaczej jest w przypadku innych materiałów, które są wykorzystywane do produkcji naczyń kuchennych jak np. teflon.

5. Nieruchoma deska do krojenia

Jeśli deska do krojenia przesuwa się po blacie i bardzo Ci to przeszkadza to wystarczy pod nią położyć wilgotny papierowy ręcznik :)

Untitled-1

Podobne artykuły