O serce warto dbać. To ono jest motorem napędowym dla całego naszego organizmu. Jednak istnieje wiele zagrożeń dla jego prawidłowej pracy, a jednym z nich jest choćby nasz styl życia i to co jemy.
Szybkie życie w stresie oraz dieta oparta na gotowych półproduktach lub fastfoodach sprawia, że zwiększa się poziom złego cholesterolu. Na ściankach naczyń krwionośnych zaczyna odkładać się tłuszcz, który zmniejsza ich prześwit. To może prowadzić do bardzo groźnych powikłań, w tym również śmierci. Bardzo łatwo jest temu zapobiec. Wystarczy zacząć zdrowiej się odżywiać i wprowadzić do swojej diety te produkty.
Takie ryby jak łosoś czy makrela to bardzo dobre źródło zdrowych tłuszczy, które zmniejszają ryzyko zawału i arytmii serca. Powinniśmy jeść je dwa lub nawet trzy razy tygodniowo aby dbać o nasze serce.
Płatki owsiane to bardzo dobry pomysł na zdrowe śniadanie dodające energii. Tym bardziej, że pozwalają one zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Ciemna czekolada taka, która zawiera przynajmniej 60-70% kakao pomaga obniżyć poziom ciśnienia krwi oraz zapobiega jej krzepnięciu. Taki kawałek skrzepniętej krwi mógłby wywołać zator.
Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczy oraz witaminy E. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, ale powinniśmy jeść je z umiarem.
Czerwone wino pomaga zredukować ilość tłuszczu we krwi. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i sprzyja odchudzaniu. Oczywiście musimy go pić rozważnie, lampka dziennie to powinno być wszystko.
Szklanka zielonej herbaty dziennie pomaga zredukować poziom złego cholesterolu. Oprócz tego przyśpiesza ona metabolizm i wspomaga odchudzanie.
Warzywa te są bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Zmniejszają one poziom ciśnienia krwi, hamują działanie wolnych rodników.
Awokado również pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i spalać niepotrzebne pokłady tłuszczu. Do tego jest świetnym zamiennikiem dla np. margaryny. Z awokado możesz wykonać pastę do smarowania kanapek.
Kilka łyżek tego tłuszczu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Zacznij ją stosować zamiast zwykłego oleju. Świetnie nadaje się do sałatek.
Jeszcze nie ma na nie sezonu, ale gdy tylko się pojawią warto je jeść. Zmniejszają one ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.