10 produktów, które chronią przed zawałem serca!

Zdrowie Data publikacji: 03 kwietnia 2016

DomPelenPomyslow---Najlepsze-pomysły-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Chcesz uchronić siebie i swoich bliskich przed zawałem? Wprowadź do swojej codziennej diety produkty z listy 10 produktów, które chronią Cię przed zawałem serca. 

Untitled-1

Nie tylko świetnie przyśpiesza metabolizm i nadaje się do diety odchudzającej, ale również poprawia parametry HDL i LDL oraz obniżenie homocyteiny. Zapobiega również krzepnięciu krwi!

Untitled-1

Świetnie sprawdza się nie tylko jako kosmetyk, ale również nadaje się do smażenia czy gotowania. Wykazano, że osoby, które czerpią znaczną część swojego zapotrzebowania w tłuszcze z kokosów cieszą się zdrowszym sercem i w mniejszym stopniu zapadają na zawały serca.

Untitled-1

Jej smak świetnie podkreśla sałatki. Ale oprócz tego warto zwrócić uwagę na działanie rozrzedzające krew, którym może pochwalić się czerwona cebula. Do tego bogata jest w potas co obniża ciśnienie krwi.

Untitled-1

Banany są owocem bogatym w potas, który jest niezbędny dla zdrowej pracy serca. Dieta bogata w potas obniża ciśnienie krwi. Osoby, które zapewniają dzienną dawkę potasu, która jest niezbędna zapadają na choroby serca o 27% rzadziej niż inni!

Untitled-1

Zamiast masła, zacznij smarować kanapki blendowanym awokado. Dzięki temu poprawisz prawidłowy poziom homocysteiny oraz poprawisz stężenie HDL i LDL co może uchronić cię przed zawałem!

Untitled-1

To bardzo smaczny owoc, ale pobudza również organizm do produkcji tlenku azotu, który pomaga utrzymać bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.

Untitled-1

Jeśli je lubisz i często jesz to rób to dalej. Są bogate w witaminę K oraz wapń, które pełnią bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Do tego witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Untitled-1

Wiele słyszało się o nich złego, ale to mity już dawno obalone przez dietetyków. Jajka pomagają w prawidłowej pracy układu immunologicznego i regulacji hormonów tarczycy. Niektórzy zalecają by jeść jedno – dwa jajka każdego dnia. Dodatkowo brak jajek w diecie dzieci, czyli odcięcie ich jednocześnie od selenu, który zawierają  może spowodować w dorosłym życiu choroby serca i kości.

Untitled-1

To świetny dodatek np. do kawy. Ale oprócz tego obniża poziom cholesterolu w organizmie a to wszystko dzięki zawartości antyoksydantów, które wspomagają prawidłowe działanie układu krwionośnego.

Untitled-1

Żurawina świetnie nadaje się do mięs. Oprócz tego jest przeciwutleniaczem, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i podnosi poziom zdrowego cholesterolu HDL.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły