Chcesz uchronić siebie i swoich bliskich przed zawałem? Wprowadź do swojej codziennej diety produkty z listy 10 produktów, które chronią Cię przed zawałem serca.
Nie tylko świetnie przyśpiesza metabolizm i nadaje się do diety odchudzającej, ale również poprawia parametry HDL i LDL oraz obniżenie homocyteiny. Zapobiega również krzepnięciu krwi!
Świetnie sprawdza się nie tylko jako kosmetyk, ale również nadaje się do smażenia czy gotowania. Wykazano, że osoby, które czerpią znaczną część swojego zapotrzebowania w tłuszcze z kokosów cieszą się zdrowszym sercem i w mniejszym stopniu zapadają na zawały serca.
Jej smak świetnie podkreśla sałatki. Ale oprócz tego warto zwrócić uwagę na działanie rozrzedzające krew, którym może pochwalić się czerwona cebula. Do tego bogata jest w potas co obniża ciśnienie krwi.
Banany są owocem bogatym w potas, który jest niezbędny dla zdrowej pracy serca. Dieta bogata w potas obniża ciśnienie krwi. Osoby, które zapewniają dzienną dawkę potasu, która jest niezbędna zapadają na choroby serca o 27% rzadziej niż inni!
Zamiast masła, zacznij smarować kanapki blendowanym awokado. Dzięki temu poprawisz prawidłowy poziom homocysteiny oraz poprawisz stężenie HDL i LDL co może uchronić cię przed zawałem!
To bardzo smaczny owoc, ale pobudza również organizm do produkcji tlenku azotu, który pomaga utrzymać bezkolizyjny przepływ krwi w tętnicach.
Jeśli je lubisz i często jesz to rób to dalej. Są bogate w witaminę K oraz wapń, które pełnią bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowych kości. Do tego witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Wiele słyszało się o nich złego, ale to mity już dawno obalone przez dietetyków. Jajka pomagają w prawidłowej pracy układu immunologicznego i regulacji hormonów tarczycy. Niektórzy zalecają by jeść jedno – dwa jajka każdego dnia. Dodatkowo brak jajek w diecie dzieci, czyli odcięcie ich jednocześnie od selenu, który zawierają może spowodować w dorosłym życiu choroby serca i kości.
To świetny dodatek np. do kawy. Ale oprócz tego obniża poziom cholesterolu w organizmie a to wszystko dzięki zawartości antyoksydantów, które wspomagają prawidłowe działanie układu krwionośnego.
Żurawina świetnie nadaje się do mięs. Oprócz tego jest przeciwutleniaczem, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i podnosi poziom zdrowego cholesterolu HDL.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.