1. Kiedy robisz omlet najpierw usmaż dodatki, a potem zalej je jajkiem
fot. flickr.com/photos/virtualzen/142044592
2. Jeśli gotujesz brukselkę nie doprowadzaj jej do wrzenia bo będzie śmierdząca i niesmaczna
fot. flickr.com/photos/rocketboom/6315810679
3. Przestań dodawać oleju do gotowania makaronu. To plotka – ten sposób kompletnie nic nie daje. Pamiętaj tylko o soli.
fot. flickr.com/photos/fdecomite/2141117018/
4. Nie gotuj długo warzyw. Wystarczy je blanszować. Są wtedy pyszne i ładne, zachowują kolory i więcej wartości odżywczych
fot. flickr.com/photos/w_yvr/7052224829
5. Jeśli umieścisz za dużo rzeczy na patelni temperatura spadnie, a ty nigdy nie uzyskasz rumianej skorupki.
fot. instagram.com/p/rMXVmqEBYa/
6. Dodawanie soli i pieprzu na końcu gotowania? Wielu doświadczonych blogerów to poleca, a tak naprawdę optymalny smak otrzymamy gdy dodamy je podczas procesu gotowania, a nie na samym końcu.
7. Jeśli używasz całych przypraw (nie w proszku) dodawaj je na początku aby zdążył wydobyć się z nich aromat.
8. Zawsze po gotowaniu umyj ryż. Smakuje dużo lepiej jeśli pozbędziesz się skrobi.
9. Jeśli smażysz cebulę i czosnek to poczekaj aż cebula zmięknie przed dodaniem czosnku. Czosnek dochodzi szybciej i może się spalić.
fot. flickr.com/photos/aroradreem/7802312850/
10. Gdy dodajesz masło do ciasta zawsze na początku je zetryzj na tarce gdy jest zimne. Wtedy wymieszasz je szybciej i dokładniej.
flickr.com/photos/joyosity/9040621725/