10 podstawowych błędów podczas gotowania, które każdy popełnia!

Kuchnia Porady Data publikacji: 03 października 2016

1. Kiedy robisz omlet najpierw usmaż dodatki, a potem zalej je jajkiem

fot. flickr.com/photos/virtualzen/142044592

fot. flickr.com/photos/virtualzen/142044592

2. Jeśli gotujesz brukselkę nie doprowadzaj jej do wrzenia bo będzie śmierdząca i niesmaczna

fot. flickr.com/photos/rocketboom/6315810679

fot. flickr.com/photos/rocketboom/6315810679

3. Przestań dodawać oleju do gotowania makaronu. To plotka – ten sposób kompletnie nic nie daje. Pamiętaj tylko o soli.

fot. flickr.com/photos/fdecomite/2141117018/

fot. flickr.com/photos/fdecomite/2141117018/

4. Nie gotuj długo warzyw. Wystarczy je blanszować. Są wtedy pyszne i ładne, zachowują kolory i więcej wartości odżywczych

fot. flickr.com/photos/w_yvr/7052224829

fot. flickr.com/photos/w_yvr/7052224829

5. Jeśli umieścisz za dużo rzeczy na patelni temperatura spadnie, a ty nigdy nie uzyskasz rumianej skorupki.

fot. instagram.com/p/rMXVmqEBYa/

fot. instagram.com/p/rMXVmqEBYa/

6. Dodawanie soli i pieprzu na końcu gotowania? Wielu doświadczonych blogerów to poleca, a tak naprawdę optymalny smak otrzymamy gdy dodamy je podczas procesu gotowania, a nie na samym końcu.

salt-993111_960_720

7. Jeśli używasz całych przypraw (nie w proszku) dodawaj je na początku aby zdążył wydobyć się z nich aromat.

mortar-602171_960_720

8. Zawsze po gotowaniu umyj ryż. Smakuje dużo lepiej jeśli pozbędziesz się skrobi.

bowl-1404665_960_720

9. Jeśli smażysz cebulę i czosnek to poczekaj aż cebula zmięknie przed dodaniem czosnku. Czosnek dochodzi szybciej i może się spalić.

fot. flickr.com/photos/aroradreem/7802312850/

fot. flickr.com/photos/aroradreem/7802312850/

10. Gdy dodajesz masło do ciasta zawsze na początku je zetryzj na tarce gdy jest zimne. Wtedy wymieszasz je szybciej i dokładniej.

flickr.com/photos/joyosity/9040621725/

flickr.com/photos/joyosity/9040621725/

 

 

 

 

 

 

 

Podobne artykuły