Wymieniaj swoje patelnie. Gdy zaczyna z niej odchodzić teflon koniecznie kup nową. Zatruwa on Twój organizm. Teflon jest materiałem rakotwórczym i nie należy go spożywać. Niestety wiele osób to robi wykorzystując zniszczone patelnie do gotowania, a przez to szkodzi swojemu zdrowiu!
Gąbka to środowisko idealne dla bakterii. Pamiętaj aby często ją wymieniać lub dezynfekować. Jak to szybko zrobić? Umyj gąbkę płynem do naczyń, a następnie połóż na talerzyku z octem. Włóż do mikrofalówki i włącz na trzy minuty wilgotną gąbkę. To zabije wszystkie bakterie.
Często myjemy warzywa i owoce w zlewie. Czy odpowiednio dbamy o jego czystość? Zlew należy często myć, a sitko i wylew często dezynfekować używając np. octu.
Nigdy nie rozgrzewaj oleju do temperatury, w której zaczyna dymić. Każdy rodzaj tłuszczu ma inną temperaturę dymienia. Np. zwykła oliwa ok. 160 stopni, a olej kokosowy 210-220 stopni. Średnia temperatura smażenia to 180 stopni. Musimy ją dostosować do rodzaju tłuszczu, który wykorzystujemy. Dymienie jest oznaką uwalniania szkodliwych związków, które przenikają do naszego pożywienia.
Pryskasz na mięso wodą z kranu, która rozbryzguje się po kuchni i roznosi bakterie z mięsa. Po co je myć, skoro zaraz obok na blacie położysz warzywa, które te bakterie przejmą. Myj mięso w misce wcześniej wypełnionej wodą aby bakterie nie roznosiły się po kuchni. Zazwyczaj mięsa nawet nie trzeba myć bo same bakterie wyginą podczas procesu gotowania.