Kuchenny papierowy ręcznik to coś co każdy z nas ma w swojej kuchni. Używamy go do sprzątania po przygotowaniu jedzenia. Możemy jednak wykorzystać go na wiele innych sposobów i te właśnie dzisiaj chcielibyśmy Wam przedstawić.
Jeśli gotujesz coś w kuchence mikrofalowej, np. warzywa. To przykryj je mokrym papierowym ręcznikiem. Ugotują się szybciej i głębiej.
Jeśli trzymasz sałatę w lodówce to przetrzymuj ją razem z kilkoma płatami papierowych ręczników w torebce. Pochłoną wilgoć i sałata będzie dłużej chrupiąca i świeża.
Podobnie przetrzymuj zioła zawinięte w papierowy ręcznik.
Jeśli odsączysz czerwone mięso ręcznikiem papierowym to na pewno go nie przypalisz.
Jeśli zabrakło Ci filtrów do kawy to możesz równie dobrze użyć papierowego ręcznika.
Jeśli lubisz boczek ale nie chce Ci się brudzić w kuchni to możesz go ugotować w mikrofali wsadzając go między dwa arkusze papierowych ręczników.
Napój szybciej schłodzi się w lodówce jeśli owiniesz go mokrym papierowym ręcznikiem.
Papierowym ręcznikiem wygładzisz również schłodzony lukier na cieście.
Za pomocą papierowych ręczników odsączysz również z tłuszczu wszystkie rzeczy smażone na głębokim oleju jak np. frytki.
Jeśli zwiniesz łodygi roślin ręcznikiem papierowym i nasączysz go, a następnie włożysz je do lodówki to będą dłużej świeże.