Ziemniaki tuczą? - DomPelenPomyslow.pl

Ziemniaki tuczą?

DomPelenPomyslow.pl Ziemniaki tuczą?

To jeden z najczęściej powtarzanych mitów dietetycznych. Same ziemniaki nie tuczą z jednego prostego powodu – charakteryzują się niską gęstością energetyczną (100 g ziemniaków dostarcza nam ok. 85 kcal). A całym sekretem tuczenia jest to co do nich podajemy, tłuste mięso, sałatki z majonezem. Oto przykład na nietuczące danie z ziemniakami.

Składniki na 3 porcje:
Ziemniaki – 9 sporych sztuk
Cebula – 3 średnie sztuki
Ser żółty – 150 g
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cząber, tymianek, czosnek, kurkuma, kminek
Olej rzepakowy – odrobina do posmarowania formy

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki podgotuj przez 15 minut (najlepiej na parze).
Gdy ostygną pokrój je w cienkie plasterki.
Cebule pokrój w krążki, ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
W naczyniu do zapiekania (ścianki posmaruj olejem rzepakowym) układaj na przemian warstwę ziemniaczaną (każdą oprósz przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw) oraz cebulę.
Zapiekankę piecz w temp. 180˚C przez ok. 45 minut (na 15 minut przed końcem pieczenia oprósz serem i zdejmij pokrywę naczynia).

Zapiekankę podałam z brokułami i surówką z marchwi i kalarepy :)

Wartość odżywcza zapiekanki ziemniaczanej (duża porcja!):
Energia: 409 kcal
Białko: 20,3 g
Tłuszcze: 12,5 g
Węglowodany: 59,8 g
Błonnik pokarmowy: 6 g
Cholesterol: 35,5 mg

Zobacz również
Skomentuj

Ziemniaki tuczą?

Polub nas na Facebooku!