Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2016-12-19

Wigilijna klasyka. Podawane zazwyczaj z gorącej wody, okraszone podsmażoną cebulką. Po przestygnięciu można je również przysmażyć na patelni, niektórzy wolą właśnie takie chrupiące. Pierogi można zrobić wcześniej i zamrozić, ja mrożę pierogi lekko obgotowane.

Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1.5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju lub masła

Farsz:

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 500 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki oleju
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Podobne artykuły