Ciasto Jamajka

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-01-07

Do tego ciasta przymierzałam się już dłuższy czas. Niestety jeszcze boje się robić takie ciasta wielowarstwowe a najgorzej zawsze jest z biszkoptem, który jest płaski, że nie ma co rozkroić. No ale kto nie próbuje ten nie ma. Zabrałam się za ciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne i nie takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem, zmieniłam tylko nieco krem.

Składniki

biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa galaretkowo-bananowa

  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 l wody
  • 6-7 dużych bananów
  • sok z cytryny do skropienia bananów

masa śmietankowa z czekoladą

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

masa śmietankowa na wierzch

  • 300 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • starta czekolada do posypania

oraz

  • 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy
  • 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu

Podobne artykuły